امروزه به دلیل افزایش جمعیت و هزینههای زندگی، شغلهای جدید با عنوان مشاغل خانگی ایجاد شده است که نیاز به اخذ مجوز علی الخصوص مجوز مشاغل خانگی است. همچنین به صورت روزمره تمایل مردم به این دسته از مشاغل بیش از پیش میشود. این دسته از مشاغل میتوانند به عنوان منبع درآمد مناسبی در سبد درآمدی خانواده قرار گرفته زیرا از اصلیترین ویژگیهای آن عدم نیاز به تهیه و پیش بینی محل کار مجزا میباشد. در نتیجه اگر محل کار و خانه یکسان باشد، هزینه و اجارهای از بابت محل کار پرداخت نخواهد شد. علاوه بر این، مشاغل خانگی دارای ویژگیهای دیگری نیز میباشند که از آن جمله میتوان به مواردی همچون بکارگیری تمامی اعضای خانواده جهت کسب درآمد، حذف هزینههای ایاب و ذهاب، امکان یادگیری به صورت غیرحضوری و همچنین تحقق توازن میان مسئولیتها شغلی و خانوادگی زنان اشاره نمود. بدین سبب مشاغل خانگی امروزه در سراسر جهان مورد اقبال همگان قرار گرفته و میتوان آن را به عنوان بخش مهمی از اقتصاد کشورهای در حال توسعه در نظر گرفت.
همچنین لازم به ذکر است مشاغل خانگی حتی با پیشرفت اینترنت و تکنولوژی نیز توسعه یافتند و حتی وارد این حوزه نیز شدهاند. به عنوان مثال افراد میتوانند با استفاده از اینترنت میتوانند سفارشات مربوط به تولیدات دست ساز خود را که در خانه تهیه میکنند به صورت آنلاین بفروش برسانند.
در صورتی که تمایل به راه اندازی مشاغل خانگی را دارید و با فرایند و مراحل اخذ مجوز مشاغ خانگی اشنایی ندارید، در این مطلب با ما همراه باشید تا با مفهوم و مراحل مختلف اخذ مجوز مشاغل خانگی اشنا شوید.
تعریف مشاغل خانگی
مشاغل خانگی عبارت است از فعالیتهایی که توسط اعضای خانواده در محل سکونت و در شکل یک پلان و بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار انجام میشود. قاعدتاً در این دسته از مشاغل خدمات یا کالایی به بار خارج از محیط مسکونی ارائه میشود. در مشاغل خانگی درامد به صورتهای ذیل محقق میشود:
- درامد از طریق دریافت کارمزد از کارفرما
- شغل خانگی شامل تأمین مواد اولیه تا عرضه و محصول به خارج از محیط مسکونی
- انجام فعالیت به صورت تعاونی، اتحادیه و یا مشارکت با تأمین کنندگان مواد اولیه و عرضه محصول آنان در بازار
بخوانیدآیا میتوانم از نام شرکت رقیب به عنوان کلمات کلیدی گوگل ادوردز استفاده کنم؟
صفر تا صد اخذ مجوز برای مشاغل خانگی
تمامی افرادی که متقاضی مشاغل خانگی بوده و مستقل هستند، نیاز به دریافت مجوز دارند. در این راستا به امکان انجام مشاغل خانگی صرفاً برای طرحها و کسب و کارهایی وجود دارد که بازار مناسبی برای محصول یا خدمت ارائه شده، وجود داشته باشد.
نکات مهم قبل از اخذ مجوز مشاغل خانگی
اولین نکتهای که باید به آن توجه داشتان است که اشتغال همزمان در چند شغل خانگی در صورتی که توسط دستگاه اجرایی مربوطه مورد تأیید قرار گیرد و مجموع ساعات اشتغال توسط هر یک از شاغلین خانگی از ۴۴ ساعت کار در هفته بیشتر نگردد، مانع قانونی ندارد.
دومین نکته مربوط به شرایط اخذ مجوز مشاغل خانگی میباشد. حتماً توجه نمایید که به منظور راه اندازی شغل خانگی، رعایت شرایطی الزامی است. این شرایط عبارتند از:
- شغل خانگی بایستی صرفاً توسط عضو یا اعضاء خانواده در یک واحد مسکونی صورت گیرد.
- میزان تولید با وضعیت واحد مسکونی متناسب بوده و آلودگیهای زیست محیطی، صوتی و بصری تولید نکند.
- رعایت حقوق همسایگان به طور کامل در صورت شکایت همسایهها مجوز شما مورد بررسی مجدد قرار خواهد گرفت.
- عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات) در خارج از واحد مسکونی
- عدم تردد غیر متناسب با فضای محل سکونت
مراحل اخذ مجوز مشاغل خانگی
۱- ابتدا لیست رشتههای مشاغل خانگی را در سایت زیر مشاهده کرده و در صورتی که شغل مورد نظرتان در فهرست بود، فرم ثبت نام متقاضیان به تفکیک مستقل، تحت پوشش و پشتیبان در سایت وزارت کار و امور اجتماعی را تکمیل نمایید.
۲- پس از تکمیل، فرم به همراه مدارک ذیل به ادارات کل تعاون یا دستگاه اجرایی مربوطه ارائه نمایید. سپس طرح مربوطه در جلسه کارگروه اشتغال استان برای فعالیتهای پشتیبانی مورد بررسی قرار گرفته و پس از کنترل و بررسی توسط اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانریال مجوز صادر میشود.
۳- توجه نمایید که متقاضی مشاغل خانگی بایستی مهارت و تخصص کافی جهت انجام شغل خانگی مورد نظر را داشته باشند.
۴- درصورتی که شغلی مورد نظرتان در لیست مشاغل وجود نداشت، میتوانید شغل مد نظر خود را پیشنهاد داده و سپس مشاغل پیشنهادی بررسی و در صورت تصویب، به فهرست مشاغل خانگی اضافه خواهند شد.
۵- حتماً پس ازثبت نام توجه نمایید که ثبت نام افراد تحت پوشش به معنای اشتغال قطعی یا فوری فرد ثبت نام شده نیست.
۶- انجام فعالیت توسط سایر اعضای خانوار فقط به شرط به موافقت و رضایت سرپرست خانوار میباشد.
سخن آخر
همانطور که بیان شد، در حال حاضر مشاغل خانگی به عنوان بخش مهمی از اقتصاد جهان و مخصوصا ایران ایفای نقش مینمایند. بنابراین اقبال عمومی به سمت این دسته از مشاغل رو به افزایش است. در این مطلب ضمن بیان تعریفی دقیق از مشاغل خانگی و ویژگیهای آن، صفر تا صد اخذ مجوز مشاغل خانگی مورد بررسی قرار گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید