امین، امانت‌دار وقت شما...1403-01-10
اشتراک گذاری:

تغذیه و باروری

حساس ترین زمان تغذیه مناسب در زندگی زن دوران بارداری اوست . در این دوران نیاز کالری بدن حدودا 15 % افزایش پیدا می کند . اما نیاز برخی از مواد غذایی بیش از 2 برابر می شود که باید به این امر توجه ویژه مبذول داشت .

قبل از باردار شدن نیز تغذیه مناسب اهمیت بسزایی دارد . مادران لاغر اغلب کودکانی با وزن پائین بدنیا  می آورند . مادران چاق با اضافه وزن بیشتر دچار بیماری دیابت و در هنگام بارداری با تولد فرزندان با وزن بسیار پائین یا بسیار بالا مواجه هستند که اغلب دچار مشکلات جدی شامل اختلالات تنفسی هستند .

راهنمایی غذایی در دوران بارداری :

زنان با وزن متوسط باید در حدود بین 11-16 کیلو افزایش وزن داشته باشند

زنان لاغر تا 18 کیلو افزایش وزن پیدا می کنند

زنان چاق تا 6.8 – 11 کیلو می تواندد افزایش وزن داشته باشند ( نباید رژیم لاغری در دوران بارداری بگیرند چرا که جنین را در معرض خطرات رمتعدد قرار می دهند.

در دوران بارداری علاوه بر افزایش وزن چگونگی آن نیز حائز اهمیت اسشت .

در اکثر مادران افزایش وزن در سه ماه اول با عدم افزایش وزن سه ماه دوم و سوم هر هفته حدود 450 گرم وزن اضافه می کنند

افراد لاغر کمی بیشتر

افراد چاق کمی کمتر

مواد غذایی مورد نیاز در دوران بارداری :

اسید فولیک : 400-600 میکروگرم : 0.4 میلی گرم اسید فغولیک یک ماه قبل از بارداری باعث پیشگیری از آسیب های عصبی که در 28 روز اول بارداری اتفاق میوفتد جلوگیری شود . منابع غذایی فولیک اسید سبزی ها ، جگر ، پرتغال عدس ، نخود .

ویتامین ها : مصرف ویتامین ها بهتر است در سه ماهه اول بارداری ادامه یابد و در سه ماه آخر بارداری مقادیر اسید های چرب امگا 3 در رژیم غذایی کافی باشد ( ماهی چرب ، تخم مرغ غنی شده )

کلسیم  ca  : لازم است مقدار کلسیم دریافتی 2 برابر شود رژیم غذایی حاوی 1500 میلی گرم کلسیم باشد کلسیم باعث می شود از تولد زود هنگام و مسمومیت بارداری پیشگیری شود

ماهی ها ، مغز دانه ها ، سبزی برگ سبز ، شیر ، پنیر ، ماست ، سر کلم ، سبزی های سبز دانه  گوجه فرنگی همراه غذا میل شود .

آهن fe : مصرف آن باید طبق تجویز پزشک باشد و مقادیر زیاد آن باعث کمبود روی می شود .

میزان روزانه بین 18-27 میلی گرم جهت خونسازی و ذخیره آهن بدن جنین ( گوشت قرمز ، ماهی ، مرغ ، تخم مرغ ، انواع نان

مواد غذایی 2 نوع آهن دارند : 1 – آهنی همی موثر تر و جذب بهتر در محصولات حیوانی گوشت قرمز

2- آهن غیر همی  در محصولات گیاهی و تخم مرغ – اسفناج – عدس – میوه خشک به همراه ویتامین  c  و مایعات بهتر جذب می شود

( آب پرتغال )

پروتئین ها : روزانه نیازمند مصرف 25 گرم پروتئین اضافه مثل ( 1.5 فنجان شیر = 12 گرم پروتئین و 60 گرم گوشت پخته = 14 گرم پروتئین )

گوشت بدون چربی – تخم مرغ – حبوبات – پنیر

مکمل ها باید بر اساس نیاز جهت جبران کمبود ها تجویز کرد

مصرف موادی که باید ممنوع شود : نوشیدن الکل – مصرف سیگار  هر گونه دارویی بدون مشورت با پزشک مشکلات هورمونی – خوردن غذا های خام یا نیم پخته

مصرف این مواد باید محدود گردد .

هر گونه زیاده روی در صورت کافئین چای دسر های شیرین و شکلات غذا های چرب تند شور

توصیه ها 1-  گوشت های بدون چربی ( بره – بوقلمون – خروس – مرغ – ماهی ) لوبیا – عدس – تخم مرغ – شیر و محصولات لبنی – ماهی استخوان دار – میوه های آبدار – سبزی به رنگ سبز تیره – حبوبات دانه ها

توصیه ها 2- داشتن استراحت و خواب کافی – ورزش های منظم و پیاده روی و کاهش استرس نیز مهم است در بدنیا آوردن فرزند سالم کمک می کند .

انجام ورزش هایی که باعث کشیدگی عضلات شکمی می شوند موجب تسکین درد در پائین کمر می شود

برای کاهش تهوع و استفراغ حاملگی بخصوص در صبح ها

قبلا از بر خواستن از رخت خواب از مواد غذایی خشک مثل کلوچه یا نان خشک استفاده شود .

از مصرف غذا های چرب  -سرخ کرده – ادویه دار خودداری شود

بجای وعده های بزرگ غذایی از وعده های کوچک تر با دفعات بیشتر استفاده شود .

از مقدار زنجبیل دم کرده در آب جوش یا یک قطعه زنجبیل را مک بزنید

اگر طبخ غذا حالت تهوع را فعال می کند از فرد دیگیری برای طبخ غذا کمک بگیرید

مهم افزایش تمایل به مصرف بعضی از خوراکی ها مثل بستنی و مصرف ترشی ها تا حدی قابل قبول است اما اگر تمایل به مصرف بعضی مواد که نا مانوس و غیر خوراکی هستند مثل گل – خاک – پودر لباس شویی – نشاسته باید پیگیری شده که نشاندهنده فقر آهن یا مشکلاتی که نیاز به پیگیری دارد تا از عوارض وخیم آن پیشگیری شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *