امین، امانت‌دار وقت شما...1403-04-13
اشتراک گذاری:

میانکاله قربانی آتش‌سوزی‌های مرموز سریالی!

به گزارش بلاغ، با وجود هشدارهایی که همه روزه از سوی کارشناسان و فعالان محیط زیست به مردم داده می‌شود اما باز هم شاهد سوختن منابع طبیعی به دست انسان هستیم.

اینکه علت آنها عمدی و یا سهوی است هم معمولا به زودی مشخص نمی‌شود. آتش‌سوزی میانکاله هم به گفته مدیر کل حفاظت محیط‌زیست مازندران، در تاریخ میانکاله، بی‌سابقه بوده است. به گفته این مقام مسئول، «سازمان، نیروهای جداگانه برای اطفای حریق ندارد». با این وجود، به نظر می رسد اگر به هر دلیلی آتش‌سوزی دیگری اتفاق بیفتد، کلمه «بی سابقه» همچنان باید تکرار شود.

زمانی که نیروی انسانی و تجیهزات لازم برای مهار آتش‌‌سوزی اکوسیستم ارزشمندی مثل میانکاله و یا سایر عرصه‌های منابع طبیعی وجود ندارد، چطور می‌توان از آنها حراست کرد؟ چه آنها که سهوی، آتش به جان طبیعت می‌اندازند و چه کسانی که به طور عمدی به بهانه‌های مختلف، سوزاندن را به ساختن ترجیح می‌دهند، جزو کسانی هستند که طبیعت این سرزمین؛ که متعلق به همگان است را از بین می‌برند و بهتر است تدبیری به کار گرفته شود که میزان آتش‌سوزی‌ها از این رقم دهشتناک ۹۵ درصدی، به حداقل برسد و از تخریب و تصرف جلوگیری شود.

تا زمانی که یک عزم جدی برای حفظ منابع طبیعی وجود نداشته باشد، طبیعت کشور، خاموش و بی سر و صدا و قبل از هر آتشی، زیر خروارها شعار حفاظت می‌سوزد. اگر همین روند مخرب کمبود امکانات و سهل‌انگاری‌ها از سوی مسئولان و مردم وجود داشته باشد، طبیعت کم جان این روزهای ایران روز به روز نحیف‌تر و شکننده‌تر خواهد شد. بنابراین وجود یک برنامه‌ریزی تخصصی در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و درازمدت و اجرای بی کم و کاست آنها اجباری‌ست. در غیر این صورت، محیط‌زیست، نه در ایران بلکه در هیچ کجای دنیا صرفا با شعار، پایدار نخواهد ماند.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی در گفت‌وگو با خبرنگار بلاغ در خصوص افزایش شمار آتش سوزی‌های میانکاله طی سال‌جاری و نگرانی مردم و فعالان زیست محیطی در استان، اظهار کرد: از ابتدای سال‌جاری قریب به 14 فقره آتش سوزی در منطقه حفاظت شده میانکاله رخ داده است.

وی افزود: بنا بر زعم همکاران من علت اصلی این آتش سوزی‌ها به عوامل انسانی بر می‌گردد، اما شواهد و اسناد قانونی در این باره در دست نیست.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، خاطرنشان کرد: اینکه منشأ آتش‌سوزی‌های میانکاله، انسانی است نیز به احتمال زیاد همین گونه است؛ اما اینکه این امر، عمدی است یا سهوی است باید پس از شناسایی و دستگیری این افراد از سوی دستگاه‌های متولی، مشخص شود.

این مسئول ادامه داد: به هر حال این امر بنا به دلایل مختلف ممکن است که می‌شود این عوامل را کشت مواد افیونی، زمین‌خواری، کشت علوفه دام و برخی‌ها برای آزار و تسویه حسای شخصی با محیط زیست نام برد.

ابراهیمی کارنامی بیان کرد: همه این گمانه زنی‌ها زمانی قطعیت پیدا می‌کند که عوامل این آتش سوزی‌ها دستگیر شوند و پس از بررسی  بتوان نظر قطعی داد.

وی عنوان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، 14 فقره آتش سوزی در میانکاله داشتیم که 131 هکتار از این جزیره و منطقه حفاظت شده در آتش سوخت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، با اشاره به سوختن نزدیک به 70 هکتار از اراضی میانکاله در آخرین آتش سوزی امسال؛ مطرح کرد: قبل از این نیز آتش سوزی‌های یک، 2.5 و 70 هکتاری نیز داشتیم.

این مسئول گفت: طی سالیان اخیر موارد آتش سوزی در میانکاله بسیار متعدد بوده است و متاسفانه تاکنون فرد یا افرادی در این باره دستگیر و شناسایی نشده‌اند.

ابراهیمی کارنامی تاکید کرد: سازمان حفاطت محیط زیست علیرغم اینکه بنا بر آخرین تصمیمات، جزو ستاد بحران نیست و از امکانات و تجهیزات حداقلی برخوردار است اما همکاران ما عاشقانه پای کار هستند و به محض آتش سوزی علیرغم اینکه مسئولیت اطفای حریق با ما نیست به وسط میدان می‌آیند.

وی متذکر شد: از ابتدای اردیبهشت ماه و با گرم شدن هوا، یک دستگاه بولدوزی استیجاری در منطقه میانکاله مستقر کردیم تا مهار آتش با سرعت بیشتر و بهتری انجام شود.

علی‌اکبر یداللهی معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست مازندران نیز علت عمده این آتش‌سوزی‌ها را در دست بررسی و عمدتاً با منشاء انسانی اعلام کرد و گفت: در آتش‌سوزی‌های اخیر پناهگاه حیات وحش میانکاله از 50 هکتاری که دچار حریق شد پوشش 60 درصد سازیل بود و 40 درصد دیگر از این اراضی نیز از انارستان‌های میانکاله بود.

وی افزود: با توجه به تخصیص نیافتن اعتبار برای ساخت پایگاه اطفاء حریق در پناهگاه حیات وحش میانکاله، یک دستگاه لودر به صورت استیجاری به همراه دو دستگاه خودروی آتش‌نشانی برای اطفاء حریق در پاسگاه مرکزی میانکاله مستقر شده است.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: با توجه به پیگیری‌های زیاد این اداره کل برای خرید یک دستگاه لودر، متاسفانه همچنان پس از سه سال هیچ اعتبار استانی و ملی به این امر اختصاص داده نشده است.

یدالهی عنوان کرد: با پیگیری‌های این اداره کل و به منظور اطفاء حریق در جنگل‌های تحت مدیریت محیط زیست مازندران و همچنین کمک به اطفاء حریق در خارج از این مناطق، پایگاه اطفاء حریق در ضلع شمالی پناهگاه حیات وحش سمسکنده ساری در حال ساخت است که برای ایجاد زیرساخت‌های آن، 18 میلیارد ریال تامین و از منابع ملی ابلاغ شده است.

گفتنی است اراضی پناهگاه حیات وحش و تالاب بین‌المللی میانکاله در شرق مازندران برای نهمین بار طی سال جاری دچار آتش سوزی شد.   پناهگاه حیات وحش در شرق مازندران حدود ۶۰ هزار هکتار مساحت دارد که بیش از ۴۰ هزار هکتار آن را تالاب بین المللی میانکاله تشکیل می‌دهد.
  بر اساس آمار‌های رسمی دست کم هر سال بیش از یک و نیم میلیون بال پرنده مهاجر از ۱۳۰ گونه برای زمستان گذرانی یا زیست در سایر فصول در تالاب میانکاله و اراضی مجاور آن فرود می‌آیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *