امین، امانت‌دار وقت شما...1403-09-02
اشتراک گذاری:

ماجرای آیه خاتم‌بخشی امیرالمومنین(ع)

آیه خاتم‌بخشی که در شان «امیرالمومنین (ع)» بیان شده دارای پیام مهمی در باره شخصیت ایشان است.

به گزارش شبکه خبری تهران نیوز،  «احمد محمدی» کارشناس علوم قرآنی در گفت‌وگویی پیرامون کرامت و خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های بارز «ائمه معصومین (ع)» کرامت آنان است این ویژگی خاص در «امیرالمومنین (ع)» به خوبی دیده شده و حتی آیه‌ای در باب کرامت ایشان نسبت به دست گیری از فقرا نازل شده که به آیه خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» معروف است.

وی پیرامون خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» اشاره و ابراز کرد: روزی «امیرالمومنین (ع)» در مسجد در حال به جا آوردن نماز ظهر بودند که نیازمندی به مسجد وارد شد و از مردم کمک خواست در این زمان هیچ کس حاضر به کمک به این فقیر نشد فقیر خطاب به حضار در مسجد گفت خداوندا شاهد باش که من از بندگان تو در خانه تو کمک خواستم و هیچکس حاضر به کمک کردن به من نشد. «امیرالمومنین (ع)» در هنگام سجده صدای او را شنید و به انگشت کوچک دست راست خود که انگشتری وجود داشت اشاره کرده و فقیر انگشتر را از دست «امیرالمومنین (ع)» بیرون آورد و از مسجد خارج شد.

محمدی به تاکید خداوند متعال پیرامون کمک به نیازمندان از سوی «امیرالمومنین (ع)» اشاره و بیان کرد: در آیه ۵۵ سوره مائده خداوند به خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» اشاره و فرموده است: «إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ، سرپرست و ولیّ شما، تنها خداست و پیامبر او و آن‌ها که ایمان آورده‌اند همان‌ها که نماز را برپا می‌دارند و در حال رکوع زکات می‌دهند»، در این سوره بر ولایت و جانشینی «امیرالمومنین (ع)» تاکید شده و انفاق در راه رضای خدا را به بندگان یادآور می‌شود.

وی در همین راستا ادامه داد: مفسران بر این باورند که آیه‌ای که پیرامون بخشش و کرامت نازل شده است مختص «امیرالمومنین (ع)» و خداوند نیز به این امام بزرگوار مباهات می‌کند، در کتاب ابن شهر آشوب آمده است خداوند پیرامون بخشش و کرامت که از حضرت «علی (ع)» سر زده بود به فرشتگان خود خطاب کرد: «ملائکتی، اما ترون عبدی جسده فی عبادتی و قلبه معلق عندی و هو یتصدق بماله طلبا لرضای اشهدکم انی رضیت عنه و عن خلفه یعنی ذریّته، فرشتگانم آیا به بنده ام نگاه نمی‌کنید که چگونه بدنش در عبادتم و قلبش در اختیار من می‌باشد و در همان حال، برای خشنودی من با مال خود انفاق می‌کند و صدقه می‌دهد؟ شما را شاهد می‌گیرم که من از او و فرزندانش راضی هستم».

این کارشناس علوم قرانی به تفسیر آیه ۵۵ سوره مائده پرداخت و افزود: آیه خاتم‌بخشی که در شان «امیرالمومنین (ع)» بیان شده است به صراحت بیان می‌کند که انفاق «امیرالمومنین (ع)» آن هم در نماز ظهر گویای اهمیت ولایت ایشان و جایگاه این امام بزرگوار در بین جامعه است موضوعی که پس از رحلت «پیامبراکرم (ص)» به آن توجهی نشد.

محمدی به بهای انگشتر «امیرالمومنین (ع)» اشاره کرد و افزود: «امام صادق (ع)» در روایتی پیرامون حلقه انگشتری که «امیرالمومنین (ع)» به فقیر انفاق کرد سخن گفته است، ایشان فرمودند وزن حلقه انگشتری که حضرت «علی (ع)» به فقیر انفاق کردند ۴ مثقال و وزن نگینی یاقوت انگشتر نیز ۵ مثقال بوده است، این انگشتر در یکی از جنگ‌های صدر اسلام و در زمان «پیامبراکرم (ص)» جزو وسایل شخصی طرار بن حران بوده که پس از کشته شدن وی این انگشتری به دست «امیرالمومنین (ع)» به عنوان غنیمت جنگی رسیده و توسط حضرت «علی (ع)» به محضر «پیامبراکرم (ص)» برده شده و ایشان انگشتر را به «امیرالمومنین (ع)» به عنوان غنیمت دادند، اما ایشان در نماز آن را به فردی نیازمند دادند بدین ترتیب می‌توان روش زاهدان و سبک زندگی «امیرالمومنین (ع)» را مورد بررسی قرار داد ایشان گرانبهاترین انگشتر خود را در راه رضای خداوند به فقیر دادند.

وی به تفسیر خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» پرداخت و افزود: در روایت خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» نکاتی ارزنده نهفته است، زیرا زمینه‌سازی از سوی پروردگار برای معرفی رهبر و جانشین پس از «پیامبراکرم (ص)» که همان «امیرالمومنین (ع)» باشد را به جامعه اسلامی شاهد هستیم.

این کارشناس علوم قرآنی پیرامون نیت «امیرالمومنین (ع)» اظهار کرد: انفاق «امیرالمومنین (ع)» و عبادت او در راه رضای خدا یکی از مهمترین رویکردهای اخلاقی و سیره شخصیتی ایشان محسوب می‌شود، «امیرالمومنین (ع)» برای رضای خدا در سجده نماز انفاق می‌کنند لذا پروردگار نیز آیه ولایت در شان ایشان نازل کردند.

وی به اعمال روز خاتم‌بخشی «امیرالمومنین (ع)» اشاره و ابراز کرد: اعمال روز خاتم‌بخشی نیز همانند اعمال روز مباهله است غسل، که برای پالایش ظاهر و صفای باطن است همچنین روزه در این روز فضیلت بسیاری دارد همچنین خواندن دو رکعت نماز، که در وقت و کیفیت و ثواب مانند نماز روز عید غدیر است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *