به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، رانش زمین در روستاها و راهها مهمترین تهدید و خسارات وارده محسوب میشوند؛ در استانهای شمالی بهویژه مازندران، با توجه به شرایط خاص زمینشناسی، اقلیمی، آبهای زیرزمینی و سرعت تغییرات کاربری اراضی شاهد وقوع رانشهای متنوع و فراوان همراه با خسارات مالی و فرسایش شدید خاک هستیم.
براساس اعلام نظر مسؤولان و کارشناسان در این زمینه بارشهای شدید دوسال گذشته تاکنون باعث اشباع شدن سفرههای زیر زمینی و خاک این منطقه شده که آشفتگی و درهم ریختگی عرصه وسیع رانشی را بهدنبال داشته است.
همچنین موضوع مهم دیگر اینکه بهدلیل شدت بارشها طی ماههای اخیر، حجم رانش زمین افزایش یافت که باید با بهرهگیری از نظرات کارشناسی این مسائل تدبیر شود.
سیدرمضان موسوی یک زمینشناس و استاد دروس مدیریت بلایای طبیعی دانشکده منابع طبیعی ساری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان ساری، اظهار کرد: استان مازندران باتوجه به شرایط ویژه زمینشناسی، توزیع سازندههای متنوع سنگشناسی، تنوع اشکال ژئومورفلوژیکی و اقلیم پرباران، میکروکلیمای متنوع، وقوع تغییرات کاربری اراضی و دستاندازیهای مختلف بر عرصههای منابع طبیعی و ملی نظیر جنگلها، مراتع، سواحل و نیز شرایط توپوگرافی ویژه، سبب شده که پتانسیل وقوع پدیدههای لغزش و رانش زمین در این استان بیشتر از استانهای دیگر در کشور باشد.
وی با بیان اینکه زمین لغزش یا رانش یکی از مجموع بلایای طبیعی است که عوامل طبیعی و مصنوعی و دخالتهای دست بشر نقش جدی در وقوع آن دارد، افزود: زمینلغزش یکی از مخاطرات طبیعی است که هزینههای سنگینی را هر ساله برای دولتها و مدیریتهای محلی استانی و کشوری در نقاط مختلف دنیا بهویژه ایران و به ویژه در مازندران به بار میآورد.
این استاد دروس بلایای طبیعی در دانشکده منابع طبیعی ساری با بیان اینکه این پدیده در اکثر دامنههای شیبدار استان مازندران قابلیت وقوع دارد، تصریح کرد: از آنجایی نتایج مطالعات تخصصی نشان میدهد در بسیاری از مناطق کوهستانی و شیبدار دنیا با شرایط خاص زمینشناسی نظیر ایران و بهویژه مازندران که عمده آبادیها و روستاهای در این مناطق شیبدار و کوهستانی عمدتاً در گذشته بر روی عرصههای با سابقه زمین لغزشی احداث و انتخاب شدهاند؛ که این انتخاب خود دلایل علمی، روان شناسانه و ذاتی دارد، لذا سالانه در فصول مختلف، ما شاهد وقوع تعداد زیادی از رانشها در داخل و اطراف روستاهای استان هستیم.
موسوی با اعلام اینکه بیش از ۴۰ درصد از ۳هزار و ۷۰۰ روستاهای مازندران در مناطق شیبدار و کوهستانی واقع هستند، بیان کرد: عمده این روستاها با پدیده رانش و زمین لغزش دست و پنجه نرم میکنند، لذا بررسی و مطالعه دقیق و فنی و تخصصی پایداری اکثر روستاهای کوهستانی در استان و استانهای شمالی از ضروریات جدی مدیریت بحران بلایای طبیعی است.
وی با تاکید بر اینکه پدیده زمینلغزش به جهت پیچیدگی و ویژگیهای خاص خود نیازمند یک تیم ویژه و تخصصی در چند رشته مختلف است، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل عدم موفقیت جدی و دقیق نهادهای دولتی در مطالعه، کنترل و تثبیت رانش به همین موضوع برمیگردد؛ فلذا به همین دلایل، مدیریت کلان بحران و بلایای طبیعی استان شایسته و بایسته است در این خصوص اقدامات مقتضی را به عمل آورد تا از هدر رفت سرمایه کشور و بیتالمال جلوگیری شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه یادآور شد: نکته مهم دیگر در کاهش این بلا و مخاطره مهم طبیعی افزایش شناخت و دانش عمومی مردم و جامعه از زوایای مختلف رفتاری این بلا توسط رسانههای عمومی و ملی و مراکز دانشگاهی است.
موسوی اظهار کرد: فرق بین بلای زمین لرزش (زلزله) با زمین لغزش (رانش) این است که زمین لرزشها در کسری از ثانیه با خروج نیروی عظیم درونی زمین در روی صفحه گسلی رخ میدهد و خسارت میزند و تا چند ۱۰ سال دیگر رخ نمیدهد؛ اما زمین لغزش یا رانش بلایی بطنی، آرام و ادامه دار، طولانی و عذابآور است که شدیداً نیازمند کمک و حمایت همهجانبه مدیران و مسوولان مدیریت بحران و بلایا است.
به گزارش فارس، لازم است تا مسؤولان با اقدام به موقع نگذارند این مخاطره طبیعی امروزه به بلای طبیعی فردا تبدیل شود.
دیدگاهتان را بنویسید